Kutatási eredmények a kórházi és intézeten kívüli szülésekről

A Maine Medical Center kutatócsoportjának Dr Joseph R Wax vezetésével végzett tanulmány eredményei (2010 július)

Maternal and newborn outcomes in planned home birth vs planned hospital births: a metaanalysis
Wax JR, Lucas LF, Lamont M, Pinette MG, Cartin A, Blackstone J. (2010) Journal of Obstetrics & Gynecology 203(3): doi 10.1016/j.ajog.2010.05.028

Kivonat

Anyák

A metaanalízis eredményeképpen megállapítást nyert, hogy a tervezett otthonszülések során az anyák kevesebb orvosi beavatkozást szenvedtek el. Kevesebb volt az anyai komplikációk, szövődmények száma.

Újszülöttek

Az otthonszülések körében kisebb volt a koraszülés, a kis születési súly és a légzési rendellenesség.

A tervezett otthonszülések és kórházi szülések körében a perinatális halálozás hasonló volt, bár az otthonszülések körében a neonatális halálozás magasabb értéket adott. Amennyiben az otthonszülések közül csak a valóban tervezett, szaksegítséggel történő szüléseket vették figyelembe, vagyis azokat, amelyeknél szakképzett bába volt jelen, úgy ez a különbség az újszülött halandóságban eltűnt.

Teljes összefoglaló

A kutatásban, melynek során tizenkét tanulmány metaanalízisét végezték el, amelyek összesen 342 056 tervezett otthonszülést (pontosabban a tanulmányokban részben nem ellenőrizhető vagy nem pontosan definiált kritériumok alapján tervezett otthonszülésnek minősített) és 207 551 tervezett kórházi szülést érintettek, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, az Egyesült Királyságból és több európai országból.

A metaanalízis eredményeképpen megállapítást nyert, hogy a tervezett otthonszülések során az anyák kevesebb orvosi beavatkozást szenvedtek el, kisebb volt az epidurális érzéstelenítések, az elektronikus magzatmonitorozás, a gátmetszések, a műszeres szülésbefejezések (vákuum- és fogóműtétek), valamint a császármetszések száma. Kevesebb volt az anyai fertőzés, a gáttáji és hüvelyi sérülés, szakadás, a szülés utáni vérzés és a visszamaradó méhlepény, és az ezekből eredő komplikációk, szövődmények száma. Az otthonszülések körében kisebb volt a koraszülés, a kis születési súly és a légzési rendellenesség (az újszülött kori halálozás vezető okai).

A tervezett otthonszülések és kórházi szülések körében a perinatális (közvetlenül a szülés előtti és utáni időszakban bekövetkező) halálozás hasonló volt, bár az otthonszülések körében a neonatális (vagyis a szülést követő 28 napban bekövetkező) halálozás magasabb értéket adott. Bár a kutatásról megjelent cikkek kedvelt főcímtémája a “háromszoros csecsemőhalandóság az otthonszüléseknél”, ennek az adatnak az értelmezéséhez fontos tudni, hogy még ez a magasabb arány is pusztán 0,20% volt, azaz 32 haláleset 16 500 otthonszülésből, és 0,09%, vagyis 32 haláleset 33 302 kórházi szülésből, tehát a neonatális halálozás abszolút kockázata nagyon alacsony. A statisztikai módszertan érvényességét ezen felül megkérdőjelezi a halálesetek alacsony száma is, mert a statisztikailag értelmezhető adathoz kb. 200-300 haláleset lett volna szükséges.

A legfontosabb szempont azonban ezen neonatális mortalitási mutató megítélésekor az a tény, hogy amennyiben az otthonszülések közül csak a valóban tervezett, szaksegítséggel történő szüléseket vették figyelembe, vagyis azokat, amelyeknél szakképzett bába volt jelen, úgy ez a különbség az újszülött halandóságban eltűnt. Vagyis a baba élete, egészsége szempontjából az jelentett megnövekedett kockázatot, ha a szülésnél nem volt jelen senki vagy a jelenlévő személy nem rendelkezett szaktudással (laikus segítő, rokon, barát stb. volt).

A kutatás módszertani hiányosságai

A kutatás által levont következtetéseket azért is érte kritika, mert különféle módszertannal készült korábbi kutatások eredményeit próbálta összevetni, vagyis a kutatás eredményeit bizonyos korlátokkal érdemes figyelembe venni.

Bővebben a módszertani hiányosságokról itt http://www.bmj.com/cgi/eletters/341/...2/c3551#238778 és itt: http://felicitasz.blog.hu/2010/07/16..._szakirodalmat

Ezen felül a kutatás semmilyen módon nem vizsgálta az anya szülésélményét, és semmilyen formában nem tért ki az anyai halálozások vizsgálatára sem.

Forrás: http://www.cmaj.ca/cgi/content/abstract/181/6-7/377

A születés helye és a perinatális halálozás, Marjorie Tew kutató statisztikus, Nagy Britannia

Place of birth and perinatal mortality, MARJORIE TEW, MA Research Statistician, Department of Orthopaedic Surgery, Nottingham Medical School, 1985

A nemzeti kimutatások és egyes tanulmányok analízise, valamint a hivatalos halva születési statisztikák is, konzisztensen arra a következtetésre mutatnak, hogy a perinatális halálozás jelentősen magasabb a kórházi szülészeteken, mint az általános orvosok várandós egységeinél vagy otthon, még az esetben is, ha figyelembe vesszük a kórházi szüléseknél nagyobb arányú magas kockázatú szüléseket. A Brit születések publikálatlan 1970-es eredménye, mely most már elérhető, lehetővé tesznek egy közvetlen és hivatalos adat analízist a legbiztonságosabb szülés helyére vonatkozóan. Nem csak megerősíti a korábbi következtetéseket, hanem megzavarja a doktrínát, hogy a szülészeti intranatális ellátás különösképpen előnyös a magas kockázatú szüléseknél. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a 1970es évek eredménye ne lenne mérvadó a 80as években.

Minden kockázati csoportban következetesen alacsonyabb a perinatális halálozás az intézeten kívüli szüléseknél. A nagyon alacsony kockázatú csoportban (7488 eset, az összes eset 45,9%-a) kórházban 8 ezrelék, intézeten kívül 3,9 ezrelék. A nagyon magas kockázatú csoportban (427 eset) is 16,2% kórházban 13,33% intézeten kívül.

Forrás: Journal of the Royal College of General Practitioners, 1985, 35, 390-394.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1960231/pdf/jroyalcgprac00164-0031.pdf

Az orvostudomány területén mérvadó Cochrane adatbázis az otthonszülésről, 2 kutatás

O. Olsen: Az otthonszülés biztonsága -  kutatások metaanalízise

A hat korábbi kutatást elemző metaanalízis célja, hogy megvizsgálja a modern kórházi háttér támogatásával tervezett .otthonszülések biztonságát, összehasonlítva a tervezett kórházi szülésekkel. A tanulmány 24092 alacsony kockázatú esetet vizsgált a nyugati világban. A kutatás eredményeként a perinatális halálozás nem különbözött szignifikánsan a két csoportban. A fő különbség az alacsony APGAR értékek és komoly anyai sérülések kis számában mutatkozott az otthon szült csoportban. A beavatkozások sokkal kevésbé voltak jellemzőek az otthonszülő csoportban: szülésindítás (6%-39%), szülésgyorsítás (26%-69%), gátmetszés (2%-39%) hüvelyi szülés segédeszközökkel (3%-42%) és császármetszés (5%-31%).

Az otthonszülés biztonságos és elfogadható alternatíva a kórházi szüléssel szemben kiválasztott a kiválasztott várandós anyák esetében, csökkenti az egészségügyi beavatkozások előfordulását.

Forrás: http://www.cochrane.org
http://www.imbi.uni-freiburg.de/OJS/cca/index.php/cca/article/viewArticle/4165

Olsen és Jewell: Otthoni és kórházi szülés összehasonlítása

Egyes országokban szinte minden szülés kórházakban történik, míg más országokban az otthonszülést az első választásnak tekintik az egészséges alacsony kockázatú nők számára. Tudományos bizonyíték nem támasztotta alá azt a XX. században több országban bekövetkezett változást, hogy az alacsony kockázatú várandós nők szülése tervezetten kórházba került. A tervezett kórházi szülés növelheti a szükségtelen beavatkozások és komplikációk előfordulását bármilyen előny nélkül az alacsony kockázatú nők számára. A kutatás egy kis számú tesztet talált csupán, mely nem ad erős bizonyítékot sem a tervezett kórházi, sem a tervezett otthonszülések esetében.

Forrás: Olsen O, Jewell D. Home versus hospital birth. Cochrane Database of Systematic Reviews 1998, Issue 3. Art. No.: CD000352. DOI: 10.1002/14651858.CD000352
Copyright © 2009 The Cochrane Collaboration. Published by John Wiley & Sons, Ltd.
http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab000352.html

Dr. Világhy István szülész-nőgyógyász szakorvos: Kórházon kívüli szülészet Svájcban

Saját praxis eredményei

Saját gyakorlatomban Svájcban 28 év alatt összesen 681 tervezett kórházon kívüli szülést vezettem. Elvileg minden szülésnél jelen voltam a bába mellett, de csak akkor avatkoztam be, ha erre tényleg szükség volt. Megfelelő szakmai felkészültséggel a bonyolultabb esetek többsége is megoldható kórházon kívül. Mindössze 6 kismama került kórházba a szülés előtt (0,88%) és ezekből is csak kétszer volt szükség császármetszésre (0,29%). A szülés után kórházba utalt eseteim száma: 15 (2,2% - a szerk.) kismama és 20 (2,9% - a szerk.) újszülött, szintén csekélynek mondható.” Anyai vagy csecsemőhalálozás egy esetben sem történt.

Forrás: http://vilaghy.extra.hu/cikk2.html

További kutatások

Ezeken felül számos tanulmány állapította meg azt a tényt, hogy az intézeten kívüli (otthoni vagy születésházi körülmények között zajlott) szülések esetében lényegesen nagyobb az anyák elégedettsége, nagyobb a történtek feletti kontrollérzés, sikeresebb a szoptatás.

Perinatal mortality and morbidity in a nationwide cohort of 529 688 low-risk planned home and hospital births

A de Jonge, BY van der Goes, ACJ Ravelli, MP Amelink-Verburg,BW Mol,JG Nijhuis,J Bennebroek Gravenhorst, SE Buitendijk
Accepted 26 February 2009. Published Online 15 April 2009.
www.blackwellpublishing.com/bjog

Outcomes of planned home birth with registered midwife versus planned hospital birth with midwife or physician
Patricia A. Janssen, PhD, Lee Saxell, MA, Lesley A. Page, PhD, Michael C. Klein, MD, Robert M. Liston, MD and Shoo K. Lee, MBBS PhD
http://www.bmj.com

Comments