Guardian cikk 2010. október 22.

Magyarország: Geréb Ágnes bába a bíróság előtt az otthonszülések ügyéért

A nőgyógyász 5 év börtönbüntetést kaphat Magyarországon, tiltakozást váltva ki a hatóságok kemény vonalas szülés politikájával szemben

Az eredeti angol nyelvű cikk elérhető a guardian.co.uk oldalon itt http://www.guardian.co.uk/world/2010/oct/22/hungary-midwife-agnes-gereb-home-birth
(c) Amelia Hill/Guardian News & Media Ltd 2010
guardian.co.uk, Friday 22 October 2010 19.29 BST

Fordította: Madarász Tünde
Köszönjük a The Guardin-nak, hogy hozzájárult a cikk magyar nyelvű közléséhez.


Húsz perccel azután, hogy a várandós anya vajúdni kezdett, a rendőrség kopogtatott az ajtón. Amíg az anyát és a babát kórházba vitték és ellátták, a szülésközpont bábáját börtönbe vitték. Dr. Geréb Ágnest maximális biztonsági őrizetben tartják egy budapesti börtönben, 5 év szabadságvesztés várhat rá.

Geréb, a Napvilág Születésház alapítója, egy nagy tapasztalatú szülész-nőgyógyász, bába és nemzetközileg elismer otthonszülési szakember.  Sikeresen segédkezett 3500 baba otthoni megszületésénél. De hírneve semmit sem jelent a hatóságoknak Magyarországon, mely ország  – egy kampányoló elmondása szerint – könyörtelenül kriminalizálta az otthonszüléseket és kötelezővé teszi a kórházi szüléseket.

Az október 5-i letartóztatása utáni órákban Gerébet intenzív kihallgattásnak vetették alá, mielőtt zárt bíróság elé vitték este 10 órakor. Egy további hétig bent tartották vád nélkül, míg végül nyílt bíróság előtt jelent meg október 12-én, láncon láb és kézbilincsben, gondatlan veszélyeztetéssel vádolva. Több más vád is van ellene, közte emberölés, mely egy korábbi otthonszüléssel kapcsolatos, amelynél  a baba meghalt egy nehéz szülés közben.

Geréb és  a modern Magyarország otthonszülés története egy és a történet nemzetközi felháborodást váltott ki. Magyarország szerte az asszonyok hőse, aki az elmúlt 30 évét annak dedikálta, hogy védje az anyák jogát szülési élményük megválasztására.

Letartóztatása, mondják támogatói,” logikus végkifejlete [az állam] kampányának, mely kriminalizálja és rágalmazza” azokat, akik támogatják az anyák jogát  a nem kórházi szüléshez.
 
Geréb ügyének támogatottsága nő, oly támogatókkal mint Sheila Kitzinger, a Brit természetes szülés aktivista és szerző, Professzor Wendy Savage, Nagy-Britannia első női szülészeti tanácsadója, és az angol Munkáspárti képviselő Caroline Flint.

Magyarországon az alkotmány jogot ad az anyának, hogy otthon szüljön, de megakadályozza őt ebben vitatva, hogy a tárgyi feltételek adottak lennének biztosítani egy biztonságos otthonszülést: a helyzetet az ÁNTSZ-nek, Magyarország közegészségügyi hivatalának , az elutasítása hozza létre, mely nem ad ki működési engedélyeket a független bábáknak és az egymást követő kormányoknak, melyek elmulasztják olyan szabályozók megalkotását, melyek köteleznék a hivatalt erre.

Az asszonyok, akik otthon szeretnének szülni, ebből következően egy engedélyezetlen, szabályozatlan hátországban találják magukat. Bármely bába, aki egészségügyi ellátást nyújt, törvényt szeg. Az utóbbi őt évben a rendőrségi nyomozások növekvően agresszívebbé váltak. Csupán 15 bába van Magyarországon akik segítenek az asszonyoknak az otthonszülésekben. Őt ezek közül jelenleg hosszú börtönbüntetés elé néz.

„Az állam kampánya az otthonszülésekkel szemben majdnem 20 éve tart és a szülészek egy körének abban az eltökéltségében gyökerezik, hogy meg akarják tartani a kórházi szülésekből származó hatalmukat és kereseti lehetőségeiket” – mondta Donal Kerry, a Magyar Otthonszülés Közösségének szóvivője.

A szülészet Magyarország állítólag szabad egészségügyi rendszerének az egyik legnagyobb hasznot hajtó ága, magyarázza Kerry, melyben a szülőktől elvárják, hogy akár egy havi bért is kifizessenek az orvosnak, aki törvényileg köteles jelen lenni minden szülésnél.

A szülészeti ellátás Magyarországon, sok mutató szerint, kiváló. Gyakorlott orvosok által szorosan irányított, alacsony halálozási arányokkal. A probléma, mondja a kampányoló, hogy a kórházi szülések orvos-központúak és sok a beavatkozás. A szülésindítás és a gátmetszés bevett gyakorlat.

Ráckevei Mirtill három lányának adott életet otthon 2002 és 2006 között, Geréb segítségével. „Azért döntöttem az otthonszülés mellet, mert láttam nővéremet szülni a kórházban és borzalmas volt”- mondta. „A nővérem nem akart több gyermeket a traumatikus tapasztalat miatt, de az otthonszüléseim annyira csodásak voltak, hogy úgy döntött megpróbálja,” folytatta. „A különbség számára oly nagy volt, hogy harmadik és negyedik gyereket is vállalt, mindet otthon. Szóval most három gyermeke van a világon, aki nem létezne, ha Ági nem lett volna. Ági csodálatos asszony.”

A legutóbbi ügyön kívül, Geréb további négy bűnügyben is  vádlott. Két szülésnél a posztpartum vérzés a normálisnál nagyobb volt – egy meglehetősen általános eset a szülészeti gyakorlatban. Mindkét esetben az anyákat és a gyerekeket kiengedték a kórházból néhány óra elteltével. Két másik eset azonban komolyabb: az egyikben a csecsemő meghalt vállelakadás miatt és a másikban egy iker oxigénhiányt szenvedett és hét hónappal később meghalt. Csak a vállelakadás miatt meghalt gyermek szülei vádolnak. A többi mind támogatja Gerébet.

Fazekas Tamás, a Geréb ügyét védő magyar Társaság a Szabadságjogokért ügyvédcsapat tagja, elmondta, hogy Geréb a nap 23 órájában 4 fős női cellába van zárva. „Vetkőzős testi motozásnak vetik alá, havonta csak egyszer láthatja a családját – még nem látogathatták meg letartóztatása óta – és hetente csupán egy 10 perces telefonbeszélgetés engedélyezett neki. Amikor a nyílt tárgyaláson megjelent, kézbilincs és oly szoros lábbilincs volt rajta, hogy 10 cm-es vérző seb volt a lábán”- mondta ügyvédje. A Geréb letartóztatását követő napon, több mint 600 ember demonstrált a Budapesti Vizsgálati Fogda előtt. Két nappal később, több mint 2000 ember élő láncot alkotott a Fővárosi Bíróságtól a Parlamentig.

A kampányolók kérték a Magyar Alkotmánybíróságot és az Európai Emberjogi Bíróságot, hogy kényszerítse a Magyar kormányt, hogy alkossa meg a szükséges szabályozást további késlekedés nélkül.
Comments