ÖkoBaba‎ > ‎Ökoház‎ > ‎

Tömegtűzhely

Tömegkályha és tömegtűzhely tervezés, építés és épitő tanfolyamok, bővebben itt.

 

A tömegtűzhely abban tud többet a sparheltnél, hogy a sütésen és főzésen kívül

fűt is. A hőt eltárolja és lassan adja viszza.

Mi a fürdőszoba faláház építettük be (a konyha felől ), hogy melegebb legyen. Ez az ami a képeken látszott. A kályhával is össze lehet építeni, de akkor a fűtésének nincs értelme. (A kályha ott van és hatékonyabban fűt.) De láttam már szép kályha-tűzhely kombókat képeken. Viszont ahol pl a konyhát a kályha nem fűti, ott lehet a finntűzhely a fűtőeszköz.

A
tömegkályhába is be lehet építeni sütőt (!). Kövön lehet benne sütni, tuti kenyér vagy pizza sütéséhez.

Van aki nem tudná elképzelni, hogy fatüzeléses tűzhellyel bajlódjon. Tőzsgyökeres pesti lány vagyok, én sem képzeltem. Az öko felújítási tervünkben a finntűzhely mellett egy főzőlap is szerepelt, amit a pultba építünk be. Aztán kész lett a tűzhely, beköltöztünk, a főzőlapot későbbre terveztük. Addig átmenetileg a tűzhelyt használtam. Azt kell mondjam a tűzhely megfőzőtt! Átmenetileg maradtunk főzőlap nélkül 3 évig. Bátony születésekor vettünk egy villanyrezstót, hogy nyáron ne legyen olyan meleg a konyhában főzéskor, de mostmár megint a finntűzhelyt használom.

Egyátalán nem érzem macerénak, könnyű és gyors begyújtani. (Persze a fát nem én vágom és hordom be, de az a férfiak dolga. ). Meg aztán adekvát válaszom van arra a kérdésre "De hogy melegítesz lányom mikro nélkül?". A sparhelten ugyanis szinte végtelen finomsággal szabályozható a hőmérséklet. A tűzhöz közel eső részek a vaslapon a "nagy láng" a legtávolabbi részek pedig éppencsak melegen tartanak. Amint kész van az ebéd, félrehúzom és melegen marad míg végre asztalhoz kerülünk. Nincs "kihül a leves" dráma.
Comments