ÖkoBaba‎ > ‎Ökoház‎ > ‎

Szolárház

Az ökoház átalakításánál mi figyelembe vettük a szolárépítkezés elveit, amennyire a meglévő épület engedte. A tanyára már alapból szolártervezésben gondolkodunk.

A szolárház tervezésénél az a cél, hogy minél jobban hasznosítsuk a
nap energiáját a ház fűtésére és világítására, így csökkentve a felhasználandó energiát. A meleg éghajlatokon, sőt részben már a miénken is, inkább a hővédelem a gond, nem az, hogy elég hőt nyerjen a ház.

A tipikus szolárházat
délre tájolt nagy fal és ablakfelületekkel tervezik, miközben északra egyátalán nem tesznek nyílászárót.
Tetőtúlnyúlással védekeznek a nyári magas szögből beeső napsugárzás ellen. Ugyanezen tetőtúlnyúlás alatt a téli alacsony állású nap besüt, melegíti az ablakon keresztül a jól elhelyezett hőtartó tömegű felületeket (tipikusan pl téglafal, vagy téglapadló).
Ugyancsak a téli napsugárzás megfogása céljából ún.
reflex tavat terveznek az ablakok alá. A víz betükrözi a házba az alacsony beesésű téli sugarakat, megsokszorozva hatásukat.
Nyári hővédelem céljából
lombhullató fát is szoktak javasolni az ablakok elé, de vannak, akik a házra télen árnyékot vető ágak miatt még ezt sem javasolják.

Szolár megvilágítottság

Mi elég hamar elvetettük a tető felülről történő megnyitását. A tetőn és igy a plafon hőszigetelésének áttörése csökkenti a hőszigetelését a szerkezetnek. Amivel ez elkerülhető és papíron láttam, az a teleszkópos tükrös rendszeren át behozott napfény. Szolárházban láttam, hogy megvalósuljon a szolárház természetes megvilágításának elvárása.

Mi nem gondolkodunk ilyenben, túl bonyolultnak ítéltük ahhoz képest amennyit nyernénk vele, inkább csak jópofa, de nem annyira praktikus. Akkor már inkább a jól tájolt nagy ablakfelületek, jó helyre tervezett életterek gondoskodjanak a természetes megvilágítás optimalizálásáról szerintünk.

Comments