ÖkoBaba‎ > ‎Ökoház‎ > ‎

Szalmabálaház

Amerikában léteznek már több mint 100 éves szalmabála épületek, Európában pedig van belőle 2 szintes is például. Magyarországon még csak néhány épült, pedig nagyon sok kedvező tulajdonsága van:
- a hőszigetelése sokszorosa bármely egyéb jelenleg alkalmazott hőszigetelésnek
- a falazó anyag olcsó
- gyorsan építhető
- kis öko-lábnyomú (helyben megtalálható - nem kell szállítani, nem kell iparilag feldolgozni, és ha egyszer már nem lesz szükség rá harmónikusan "visszamegy" a természetbe)
- természetes anyag (semmi vegyszer :-D)

Idáig a praktikus szempontok, amelyek páromat fogták meg. Most jönnek az én esztétikai szempontjaim. A belső térkialakítás lehetőségei fantasztikusak. Szalmabálával gyönyörű lekerekített sarkokat, ablak és ajtó mélyedéseket, akár ablakbeülőket lehet csinálni. Ha valaki (mint én) szereti a nem tökéletesen sime felületeket, akkor kézi tapasztással érdekes falfelület alakítható, művészi hajlamúak kis domború figurákkal is spékelhetik - mint a mesében.

Létezik belőle önhordó és faszerkezetes. Faszerkezetből lehet lécvázasat, vagy rönkvázasat csinálni. A rönkvázasat látszó rönkökkel szokták csinálni, mely esetben választható hogy a falban, kívül, vagy belül legyen. Ezek már tényleg gyönyörűek, mi anyagi megfontolásból a lécvázasnál maradtunk.

Függesztés szalmabála falra

A favázas szalmabálaház esetében a léc, vagy rönkvázhoz lehet függesztett szekrényt erősíteni. Önhordó szalmabálafal esetén láttam már olyat, hogy a mennyezetről függesztették, de szerintem eleink szép kredencei az igaziak ilyen házban. Az megáll a saját lábán és elhúzható néhány cmrre a faltól, hogy a levegő körbejárhassa és a fal végezhesse jól a maga kis természetes páragazdálkodását.

Szalmabálaház vakolása

Mi csak természetes anyagokban gondolkozunk, úgyhogy az agyagos tapasztás. Magyarországon is ezt láttuk a szalmabálaházakon. Az elv amit követni kell, hogy párazáró vakolatot nem szabad, mert az tönkreteszi a szalmabála falat.

Belső falak
A belső falaknak hőtartó anyagból ajánlatos készülni. Ugyanis a szalmabálának extra a hőszigetelése, viszont kicsi a hötartása. Ez persze nem okozna gondot, hagyományos házakhoz képest még mindig jobb a hőkomfort. De a tökéletesség növelhető hőtartó tömeg beépítésével. (Kissé hívő vagyok. ) Praktikusan a padló és a belső válaszfalak játszthatják ezt a szerepet. Konkrétan válaszfal lehet vályogfal vagy (bontott) téglafal, ezeknek jó a hőtartása.

Plafon szigetelése
A plafon szigetelésébe is láttunk szalmabála megoldásokat, de mintha azért ezzel lettek volna még technikai problémák. Ha párom hazajön megkérdezem, hogy is van ez és leírom.

Néhány éve végigjártuk az összes hazai szalmabála házat, ahol meg tudtuk beszélni, hogy a tulaj beengedjen. (Még Amerikában is megnéztünk jó párat.) Illetve beszereztünk néhány amerikai szakkönyvet, onnan okosodtunk. Mostmár léteznek magyar könyvek is a témában:
MEDGYASSZAY PÉTER; NOVÁK ÁGNES: FÖLD- ÉS SZALMAÉPÍTÉSZET
valamint Novák Ágnes: Szalmabála építészet (nem találtam a neten, lehet hogy egyetemi jegyzet) Novák Ágnes és Medgyasszai Péter az a két magyar építész, aki jártas a szalmabálaépítészet témában.

Comments