ÖkoBaba‎ > ‎

Ökoház

ÖkoBaba ökoháza

Párommal mindketten Budapesten születtünk és már nem éreztük élhetőnek a környezetszennyezés, zaj, zsúfoltság és agresszió miatt. Ezzel párhuzamosan párom is elkezdett velem jógázni és kb. egyszerre elkezdtünk vegetáriánusok lenni. Ekkor már tudtuk, hogy vidékre szeretnénk költözni, elkezdtük keresni a helyet. Végigjártuk az összes ökofalut hogy valamelyik nekünk jó-e. Ez kb. másfél-két évig tartott, mely idő alatt sok zöld emberrel megismerkedtünk és sok információhoz jutottunk a zöld témákban, ezen belül az öko életmóddal kapcsolatban is. (Öko életmód alatt a környezettudatos öko építkezést, táplálkozást és életvitelt együtt értem. )
Utólag nagyon hasznosnak bizonyult ez a "kutatómunka", sok mindent amit megtudtunk felhasználtunk, vagy tudtuk kihez (zöld ember) forduljunk kérdéssel, amikor mi magunk megkezdtük öko életünket.

Hát először is az ökoházon sok mindent szoktak érteni.  Van ház ahol az energiatakarékosságra figyelnek. Ez alapján már egy betonépület is - ha a gépészet megfelelő - lehet öko. A következő szint a fenntarthatóság (vagyis hogy pl. ne keveset használjunk villanyból, hanem ne használjuk egyáltalán, külső input nélkül menjen a ház, önmagában fenntartható legyen).

Másik szempontrendszer, hogy az építésben felhasznált anyagok
természetesek és/vagy kicsi öko lábnyomúak legyenek. Na itt kapcsolódik be ÖkoBaba a képbe. Skandináv kutatás megállapította, hogy a mai (ipari) épített tereink belső levegője gyerekek számára nem egészséges (gondolom a felnőtteknek se tesz jót), ott határértéket határoztak meg az iskolák levegőjére nézve (sic!). A sok vegyi anyag amit beépítünk a babáknak ártalmas lehet: padlószőnyeg, ragasztók (tapéta, szőnyeg), laminált bútorlapok (szintén a ragasztó miatt), műszálas anyagok (függöny, bútorszövet, ...) - az ember nem is gondolná. Főleg a műanyagot, az olyan ártalmatlannak látszik - a valóság az, hogy a műanyagok "párolognak", jó sok éven át. Ezért van, hogy az EU-ban már néhány éve betiltották bizonyos típusú műanyagok használatát gyerekjátékokban. De ettől még sajnos ott lehet e babaszoba csipkefüggönyében.
A mi ökoházunk kis híján fenntarható és nagy hangsúly van a természetes anyagok használatán. A falu végén (utána már csak erdő, védett legelő ) megvettünk egy vályogházat és felújítottuk természetes anyagokat felhasználva:
- falszigetelés nádpalló sárral tapasztva
- padlószigetelés szalmával (hő) és rétegrendezett kaviccsal (víz)
- belső kifestés vasoxiddal színezett mész
- padlóburkolatok hajópadló (viaszolva) és bontott tégla
- meglévő ajtókat lecsiszoltuk és viasszal felület-kezeltük
- újonnan beépített fakeretes ablakokat szintén "csak" viaszoltuk
- bútoraink fából vannak

A bababútorokat külön kezeletlenül vettük és a saját gyártmányú viasszal illetve tiszta lenolajjal felület kezeltük - ezeket nyugodtan megeheti a gyerek.
Kompromisszum a víz és villanyszerelésnél volt, itt műanyagot használtunk, valamint a lábazatnál a hungarocell szigetelés.
Ennyit a természetes anyagokról és öko-lábnyomról.

A fenntarthatóság (illetve energiatakarékosság) érdekében:
- saját fúrt kút (sajnos nem iható, de legalább ebből öntözzük a biokertünket)
- szennyvíztisztítás helyi nádgyökérzónás tisztítóban
- fafűtéses finnkályha és finntűzhely

- fatüzeléses meleg víz bojler
- szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás
(Ezt élvezem a legjobban, mióta itt élünk alig marad olyan szemét, ami miatt rosszul érezném magam - a papírt eltüzeljük, a szerves dolgokat komposztáljuk, csak a műanyag csomagolóanyagok maradnak, de abból nagyon kevés van, hiszen az élelmiszert inkább magunknak előállítjuk mintsem csomagoltat vennénk)
- passzív szolár átalakítás (délre tájolt nagy ablakfelületek, reflex tavacska, beeső meleget megfogó puffer felületek)
A gázt már beköltözéskor sem használtuk, de megtartottuk "backup"-nak. Egy év kellett hozzá, hogy elhiggyük, tényleg soha nem fogjuk használni, nem kell. A finnkályha (vagy tömegkályha) nagyon kellemes hőkomfortot biztosít amellett, hogy nagyon alacsony az üzemeltetési költsége.

Természetes anyaghasználat

Leírok néhány ötletet az anyaghasználatból. Volt, hogy megakadtunk, hogy a jelenleg használatos ipari anyagokat hogyan helyettesítsük hagyományos anyagokkal, miközben életmódunk a mai modern normáknak kell megfeleljen.

Például használunk
mosogatót, de nem akarjuk a pozdorja műanyag borítású munkapultba szilikonnal beragasztott mosogatót. Elég fapultot láttam ahhoz szétrohadva, hogy tudtam ezt sem akarom. A megoldásunk a bontott téglából falazott tartóra ráültetett mosogató lett, aminek elülső részét bambusz rolóból méretre vágott roló takarja. A tégla és a bambusz is jól bírja a vizet. (Ez utóbbi vízinövény vagy mi a szösz )

Másik ötlet amit megosztok a pénztárcát is kíméli. A különben IKEAban vett tömör fa konyhapultot nem a hozzá árult, drága és minden alkotórészében nem megnyugtató felületkezelővel kenjük, hanem tiszta lenolajjal, aminek az ára szinte vicces. (Vigyázz a boltokban kapható lenolaj felirattal nem tiszta lenolaj is. ) Mivel a fa konyhapult élő anyag gondozni kell (akkor is ha az IKEAs cuccal kened). Időnként le kell csiszolni és újrakenni, de mivel a lenolajat majdnem, hogy meg lehet enni , nyugodt vagyok amikor a pultomon készítem az ételünket.

A lenolajat különben nagyon sok felületen használtuk, hiszen teljesen ártalmatlan sok más ipari felületkezelővel ellentétben. Lenolajjal eresztettük be az általunk készített bambuszbetétes fürdőszoba ajtó farészeit, az új ablakokat és a felújított ajtókat, valamint a bontott téglafalat és padlót (gyönyörű selymes színt kapott tőle).
A szikkadás után
fafelületek kezelésére (kivéve a konyhapult) saját titkos receptúrájú viaszréteget vittünk fel. "A" recept: méhviasz, carnauba viasz, narancsolaj, lenolaj. (No ennek a receptnek jó sokat jártunk utána és kísérleteztünk is vele. Ezt megtalálni volt az egyik legnehezebb. De megérte, mert így nem kellett gyanús összetevőjű ipari lakkot, lazúrt, stb. használnunk. Még a német öko feliratú viaszokat sem éreztük elég megnyugtatónak, mert tartalmaznak szikkatívokat. A mi viaszunkat nyugodtan felnyalhatja a gyerek a hajópadlóról, és nyugodtan lélegezzük a kipárolgását is. Kenés közben olyan fini narancs illat van, hogy összeszalad az ember szájában a nyál )

 

Festés: A tapétát (ragasztó) vagy diszperzitet (műanyag) tuti kizártuk. Mi van természetes anyag? - Hát a mész! De az fehér és én színeket szerettem volna! Addig jártunk utána, míg találtunk valakit, aki tudta, vasoxiddal lehet színezni a meszet. Az természetes - ez hát a megoldás! Lehet belőle kapni sárgát, vöröset és barnát. Amit ebből ki tudsz mixelni az lesz. Nekünk a nappali-konyhánk sárga árnyalatot, a háló derékmagasságig barack színt kapott.

Fürdőszoba páragazdálkodó épületben

A fürdőszoba problémáját elsősorban a falburkolatban láttuk. Páragazdálkodó falszerkezetnél (a vályog és a szalmabála is az), nem szabad párazáró burkolatot tenni a falra, mert ezzel hosszú távon vizesedésre, penészesedésre ítéljük azt. Ahogy jártuk a biofalvakat és ökoházakat láttuk ezt a problémát, és azt is hogy kevesen találtak még jó öko-megoldást rá. A legjobbnak tűnő megoldásnak a fa vízvető tűnt, ezt csináltunk a kis házunkban. Azonban a használat során derültek ki részletproblémák, van tanulság a következő fürdőszobához: Nem fogjuk a kádra támasztani a faszerkezetet, mert túl nehéz és olyan kádat fogunk választani aminek van kis pereme, hogy a víz a peremről is csak a kádba befelé tudjon folyni. Úgy fogjuk tervezni a kád helyét, hogy minimalizáljuk hány szalmabála fallal találkozik, ha lehet a belső (bontott tégla) fal mellé fog kerülni nagy felülettel. (Az ugyanis felcsempézhető).

A szellőzést elsősorban ablakon át tervezzük biztosítani a fürdőben, illetve simán résekkel alul felül amin a természetes gravitációs konvekciós áramlat elindul (ez a mostani fürdőszobánkban is szépen működik).


Ökoház kettő - ÖkoTanya

Van egy tanya, ahol következő lépésként fogjuk építeni a "nagy házat". A jelenlegi egy első lépés volt, ha úgy tetszik főpróba, tesztelni a technológiákat.

Amit még a tanyán szeretnénk megvalósítani fentieken túl:

- szolár és szalmabálaház (A szalmának kitűnő a hőszigetelése, szinte fűteni se kell ha betartjuk a szolárház elveket és helyben megtalálható (kis öko lábnyom) természetes anyag.)
- szürke-víz hasznosítás
- vezetékes villany nélküliség
- meleg víz ellátás napenergiával és fatüzeléssel
- alomszék vizes WC helyett
(ez bent van a házban, nem büdös, az eredmény pedig komposztálható, ha nem lenne kényelmes (kipróbálva), nem hagytam volna magam meggyőzni)

 
A tanyán vezetékes áram nem lesz, áram azért igen. Most elsőre generátorral oldjuk majd meg. Ugyanis várjuk, hogy leessen a szolár cellák ára, akkor arra áttérünk. Technológiai áttörés várható, a laboratóriumokban már működik az új generációs szolár cella.
Emellett a ház kialakításával a világításra használt áramszükségletet minimalizálni szeretnénk. Egy jól kitalált szolárház nemcsak a fűtésében, de megvilágítottságában is szolár.

További témák:
Szalmabálaház

Szolárház

Víz és pára az épületekben az öko-építészet megközelítésében

Vályogház felújítás