Igény szerinti szoptatás

2007 óta a WHO és a magyar gyermekorvosok ajánlása szerint a baba számára 6 hónapos koráig kizárólagos szoptatás az ideális, 1 éves koráig túlnyomóan az anyatej legyen tápláléka és a szoptatás legalább 2 éves korig vagy tovább tartson. De hogyan lehet ezt megvalósítani? A szoptatás ősi, természetes és egyszerű dolognak tűnik, ami majd működik. Ezt gondoltam én is, amikor a születésfelkészítő tanfolyam egyik teljes napját egy szoptatási tanácsadó tartotta. „Minek ez, majd ha megszületik a baba akkor foglalkozom ezzel”- gondoltam. Tévedtem a szülés után már nem lett volna rá idő.

 

Aztán Bátony megszületett és túl sok tejem lett, kezdtem belázasodni. Szerencsémre a sok tanács között jó tanácsokat is kaptam és sikerült a problémát megoldani túró hűtőpakolásos apasztással. Édesanyám amikor öcsém 3 hónapos volt tejlázat kapott. Két eredménytelen antibiotikum kúra után végül elapasztotta a tejét a nőgyógyász, a hűtőpakolásos apasztás ősi bábapraktikáját nem ismerték Ezen sorok írásakor Bátony 17 hónapos és szopik. 1 hónapja hányásos beteg volt, ekkor igény szerint úgy döntött anyatejes diétát tart, gyomra kímélésére. És lett elég tej. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy ez az én érdemem. Nagymamám, amikor néhány hónapja szembesült azzal, még mindig szoptatok és bőven van tejem, büszkén mondta nekem: „Neked még vagy négyet kéne szülnöd.” Mintha ez az én teljesítményem lenne, nem az. A természet teljesítménye és érdeme: a természet működik ha hagyják és nem zavarják meg.

 

A szoptatást azonban tanulni is kell. Régebben az erős női közösségekben a generációk egymást látva tanulták el egymástól a fortélyokat. Ma azonban nagyon sok kéretlen, vagy felkért ám rossz tanító lesz hirtelen a környezetedben, amikor a szoptatással bajlódsz. A szoptatáshoz (mint általában a gyermeknevelési kérdésekhez) mindenki ért: a gyermektelen szomszéd néninek is van véleménye. Sajnos Anyáink és Nagyanyáink nemzedéke az ütemezett szoptatás, korai elválasztás, gyorsan vissza a munkába (építeni szocialista hazánkat) hármasában szoptatott. Fájdalmas, de ezért az ő gyakorlatuk és javaslataik nem tudnak segíteni nekünk, mint a régi világban, ahol a lányok Anyjuk tanácsát, nem a hivatalos gyermekorvosi, védőnői tanácsot kellet megfogadják.

 

Olyan mintha egy forgalmas pályaudvaron szeretnél tájékozódni, ahol mindenki körülötted eligazításokat kiabál. És ebben a ricsajban kell kiszűrnöd az egyetlen igazi hangot, hogy megtaláld a vonatodat. Ez a hang számomra bizonyítottan a magyaroszági La Leche Liga hangja volt. Weboldaluk www.lll.hu . A La Leche Liga önkéntes, sikeresen szoptató édesanyákból áll, akik elvégeztek egy szoptatási ismereteket adó tanfolyamot is. A hangsúly természetesen a saját tapasztalatukon van, amelyet Anyáinktól nem kaphatunk már meg.

 

A legnehezebb hát a zajos pályaudvaron hogy kedvesen, nem bántóan kiszűrjük Édesanyánk (és Nagyanyánk) hangját. Hiszen Anyává váláskor megint nagyon fontosak ők számunkra. Saját anyai minőségünk megtalálásához fontos lenne, hogy  Édesanyánk megint Anyaként gondoskodjon rólunk, ennek része tanácsainak követése lenne.

 

A cumi és a cumisüveg gyakran cumizavart okoz, amitől a csecsemő nem tud, vagy nem jól szopik. Utóbbi esetben jön a kisebesedő mellbimbó problémája (nem azért, mert állandóan a cicin lóg!). Az alvásba szoptatás és általában a „minden nyikkra” szoptatás elősegíti, hogy megfelelő mennyiségű tej termelődjön a baba számára. Egy baba nem tud „túl sokat szopni” („attól fáj a hasa”). A kisebesedő mellbimbó a helyes mellre-tétellel kezelhető, és ez az amit például gyakran tanulni kell.

 

A cicin „játszás” nem felesleges időpazarlás, hanem a természet nagyszerű eszköze a tejmennyiség megfelelő szintjének fenntartására. A legnagyobb lecke az, hogy elhiggyük: a természet működik. Amit a baba ösztönei szerint igényel (pl. sok cicin levés) az nem káros, sőt hasznos. A baba még nem akar felesleges dolgokat, amire szüksége van az elemi szükséglet. Szükségletei kielégítésével nem lehet elkényeztetni – egy babát nem lehet elkényeztetni. Adjuk meg hát neki amit szeretne és hallgassunk bátran saját anyai (szülői) megérzéseinkre is.

 

Azonban nem vagyok szoptatási tanácsadó és nem célom itt szoptatási tanácsokat adni. Ebben a témában meleg szívvel ajánlom a La Leche Liga tanácsadóit és ismeretterjesztő füzetei, melyek jó része le is tölthető weboldalukról: www.lll.hu.


Ajánlott irodalom

  • LLL szoptatós füzetek
  • Norma J. Bumgarner: Mothering your nursing toddler