Igény szerinti hozzátáplálás (BLW)

Azaz a BLW (baby-lead weaning)

A csecsemők életének első hat hónapjában nincs másra szükségük, mint anyatejre (esetleg az ezt pótló tápszerre). Az első félévet követően azonban a babák már érdeklődhetnek a felnőttek által fogyasztott szilárd táplálékok iránt. Ha a babát engedjük, hogy saját ritmusában, saját érdeklődése szerint fedezze fel az ételeket, azt találjuk, hogy egy éves korukig sok esetben az anyatej marad fő táplálékuk. Ez egybeesik a WHO ajánlásával is, amely az első fél évben a kizárólagos szoptatást, 1 éves korig a nagyrészt anyatejes táplálást, és a szoptatást 2 éves korig legalább, vagy tovább javasolja.

A jó hír az, hogy nem kell külön főznöd és pépesítened neki, nem kell püréket kanalazva etetni a kicsit. Elég ha figyelsz arra, hogy amit magatoknak főzöl a kicsi igényeinek is megfeleljen és meglátod szívesen bele fog kóstolni abba amit a család eszik. Kutatások bizonyítják, hogy a babák – ha hagyják őket szabadon választani – ösztönösen a testi szükségleteiknek megfelelő ételeket választják és esznek eleget. És nem fulladnak meg közben. Fontos, hogy tudjuk a fulladás és az öklendezés két külön dolog. Az előbbi veszélyes lehet, az utóbbi azonban egy normális reflex a szájba került nem kívánatos tárgytól való megszabadulás érdekében. Az 1 éves kor alatti gyermekeknél ez az öklendező reflex a szájhoz közelebb váltódik ki, így biztosítva, hogy amíg nem érett a baba, addig ne nyeljen le olyat amit nem kéne. Ebből következhet az is, hogy látszólag gyakrabban fulladnak a babák. Azonban ez nem más mint ez a szájhoz közel kiváltódó öklendező reflex, ami szerencsére veszélytelen. Egy kísérlet során a bevont 4-6 hónapos babák darabos ételeket kaptak, melyeket felügyelet mellett önállóan kezdtek kóstolgatni. Egy esetben sem történt fulladozás, öklendezés fordult csak elő, ami a babákat egyáltalán nem zavarta meg. Eme darabos ételekkel való próbálkozás során a baba megtanulja a nyelvével a szájban mozgatni, forgatni vagy éppen kiköpni a darabos ennivalót. És persze a kezével is tanul fogni, szájához vinni az ételt, stb.. Ha hagyjuk hogy ezt a tanulási folyamatot szabadon a saját tempójában végezze, nyert ügyünk lesz.

Szóval felejtsd el a repülőgép-kiskanalat, ami berepül a szájba és ha a jó baba lenyeli a pürét puszit kap! Felejtsd el a csalódottságot, amikor a külön neki gondosan előkészített pürét visszafújja a képedbe! Felejtsd el a csatározásokat, „ha nem eszed meg nem játszhatsz”! Az igény szerint szoptatott, majd igény szerint hozzátáplált babák - mivel megtanulták maguk szabályozni mikor mennyit egyenek - egészséges étkezési szokásokat alakítanak ki, nem esznek túl sokat. Mivel mindenkor megválaszthatják mit és mennyit esznek, nem vállnak bizalmatlanná az ételekkel szemben. Szívesen megkóstolnak mindent és szeretnek sok egészséges ételt is, ráadásul – ha megfelelő választék állt mindenkor rendelkezésükre – megfelelően tápláltak.

Ajánlott irodalom

  • Gill Rapley & Tracey Murkett: Baby-led weaning Helping your baby to love good food
  • C.M. Davis: Self-selection of diet by newly weaned  infants: an experimental study American Journal od Diseases in Childhood 36:4 (1928)
  • BLWiki - avagy BLW Lexikon a Mamami Fórumon: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=30384