ÖkoBaba‎ > ‎Babahordozás‎ > ‎

Babahordozás a tudomány szemszögéből

A babahordozás előnyei és lehetőségei röviden, hivatkozás gyűjteménnyel a tudományos kutatási eredményekre, szakértői tanulmányokra és szakirodalomra. -

Manapság a csecsemőktől megvonják az anyai gondozójukkal való kapcsolatot a nap nagy részében.
Kapcsolatkereső jelzésük, sírásuk biológiailag egyenértékű a hordozott baba akusztikus vészjelzéseivel, amely elvesztette az egyetlen védelmező anyával való közelséget...”

Prof. Dr. Bernhard Hassenstein, viselkedésbiológus, Freiburgi Egyetem,
a „Gyermekek viselkedésbiológiája” (Edition Wötzel, Frankfurt/Main 1998) c. könyv szerzője

Az ember biológiai háttere

Az emberi csecsemő biológiailag passzív (Anyja segítségére szoruló) hordozott utód.  Ezt mutatja:

·         kéz és  láb fogóreflexei

·         karoló reflexe

·         összerezzenési reflexe

·         részben még fejletlen érzékszervei (pl. látás)

·         labilis testhőmérséklet-szabályozása

Anyjuk közvetlen közelségére, melegségére és testkontaktusra van szükségük, ahhoz hogy érési folyamatuk folytatódhasson és megfelelően fejlődhessenek.

Az emberi csecsemő, Fészeklakó vagy hordozott? Prof. Bernhard Hassenstein, Dr. Evelin Kirkilionis. Tudomány és haladás 42/1992

 

Az újszülöttek fogó- és karoló-reflexei, valamint anatómiai állapota (C alakú gerince, spontán terpesz-lábtartása felemeléskor) arra mutatnak, hogy különösképpen alkalmasak a testen való hordozásra.

A hordozókendő - Lehetőség az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek  által biológiailag igényelt gondozói magatartás visszaállítására. Prof.  Dr. med. J. Büschelberger. http://www.didymos.de/html/bueschelberger.htm

A hordozás pozitív hatásai

A baba fejlődése

A rendszeresen hordozott csecsemők jobban fejlődnek motorikus, kognitív és érzelmi téren egyaránt.  Hordozáskor a baba sokkal többet lát környezetéből, agya több ingert kap. Az anya mozgása stimulálja bőr-receptorait, valamint a mozgás- és egyensúlyozó szerveket. A baba lábai az anatómiailag ideális terpesztartásban vannak. Az intenzív szem- és testkontaktus biztonság érzetet ad, melynek pszicho-szociális jelentősége felmérhetetlen.

Prof. Dr. Ernst J. Kiphard, Frankfurti Egyetem, részlet egy tanulmányból

 

Hordozás közben a baba érzékeli a hordozó szívverését, lélegzetvételét, hangját és testmelegét. Kutatások szerint ezek segítik az újszülötteket (különösképpen a koraszülötteket), hogy alkalmazkodjanak a méhen kívüli élethez.

Ludington-Hoe SM, Swinth JY. (1996). A kenguru módszer fejlődési hatásai Nőgyógyászati és csecsemőgondozási közlöny, 25, 691-703.

Kevesebb sírás

A hordozott babák (átlagosan) kevesebbet sírnak: összességében 43%-kal, az esti órákban pedig 54%-kal kevesebbet.

A több hordozás csökkenti a csecsemő sírást: egy véletlenszerű kontrollált vizsgálat. Hunziker, U. A., Barr, R, G. (1986). Gyermekgyógyászat, 77, 641-8.

 

Azon kultúrákban ahol a babákat szinte folyamatosan hordozzák, a babák kevesebbet sírnak, mint a nem hordozós kultúrákban.

A korai sírás paradoxona: Egy szerény javaslat Barr, R. G. (1990). Emberi természet, 1, 355-389.

Sírás a !Kung San csecsemőknél: a kulturális specifikum hipotézise Barr, R. G., Konner, M., Bakeman, R., Adamson, L. (1991). Fejlődési gyógyászat és gyermek neurológia, 33, 601-10.

Csecsemők fejlődése a Dél.Mexikói Zintandeco indiánoknál, Brazelton, T. B., Robey, J. S., Collier, G. A. (1969). Gyermegyógyászat, 44, 274-290.

Koreai csecsemők sírási mintája és kapcsolódó tényezők Lee, K. (1994). Fejlődési gyógyászat és gyermek neurológia, 36, 601-7.

Gyermekgondozás és kultúra: Leckék Afrikából. LeVine, R.A., LeVine, S., Dixon, S., Richman, A., Leiderman, P.H., Keefer, C., Brazelton, T.B. (1994). Cambridge University Press.

Szocializáció

A hordozott babák hamarabb szocializálódnak, mivel közelebb vannak a felnőttekhez, tudják arckifejezéseiket tanulmányozni, a nyelvet gyorsabban tanulni és a testbeszédet elsajátítani.

A síró baba. Kitzinger, Sheila. (1989). Penguin Books.

Biztonságos kötődés

A hordozott babák nagyobb valószínűséggel kötődtek biztonságosan gondozójukhoz.

A babahordozás elősegíti a kötődést? Egy kísérleti tanulmány a megnövelt fizikai kapcsolat hatásairól és a kötődés fejlődéséről. Anisfeld, E., Casper, V., Nozyce, M., Cunningham, N. (1990). Gyermekfejlődés, 61, 1617-1627.

 

A hordozott babák általában hamarabb lesznek magabiztosak és önállóak.

Környezeti korlátok a gyermekgondozási módszerekben. Whiting, J. W. M. (1981). Kultúra-közi emberi fejlődés kézikönyve,  New York: Garland STPM Press.).

A hordozás terápiás és prevenciós lehetőségei

Hasfájás

A hordozás segít a hasfájós babákon, a felnőtt mozgása masszírozza a baba pocakját miközben a függőleges helyzetben könnyen távozik a lenyelt levegő is.

A hordozás, mint a hasfájás "terápiája". Barr RG, McMullan SJ, Spiess H, Leduc DG, Yaremko J, Barfield R, Francoeur TE, Hunziker UA. Gyermekgyógyászat Vol.110 No.5 November 2002,pp.879-883

Szoptatási problémák

Tejmennyiség növelése

Hordozással növelhető a tejmennyiség. A baba többször és többet szop ha hordozzák, amely segíti az Anya tejtermelésének fokozását.

A szoptatás könyve. Martha Sears R.N., William Sears M.D.

A testkontaktus a babával növeli az Anyákban a prolaktin szintet, mely hormon felelős az anyatej termelését.

Prolaktin válaszreakciók a csecsemő jelzésekre férfiakban és nőkben: A szülői tapasztalat és a csecsemővel való kapcsolat hatásai. Krista M. Delahuntya, Donald W. McKayb, Diana E. Noseworthyc, Anne E. Storey. Memorial University of Newfoundland, Canada. 2006

Lassan gyarapodó babák

A babahordozás segítheti a koraszülött és lassan gyarapodó babákat, hogy gyorsabban növeljék súlyukat. Mivel a hordozott baba közel van Anyjához, gyakran és hosszabban szopik.

A koraszülött reakciója a gondozásra. Hasselmeyer, E. G.  Amerikai gondozási társaság közlönye (1964) I. 15-24.

A gondozás hatásai a koraszülöttek későbbi fejlődésére. Solkoff, N, és tsai. (1969). Fejlődési pszichológia 1(6). 765-768.

Pótlás

Ha a szoptatás nem sikerül vagy nem lehetséges, a hordozás segíti a kötődést a közelség megteremtésével a tápszeres táplálás közben és mindenkor.

Babahordozás: Az ősi hagyomány előnyei és szépségei. Blois, M, MD. (2005). Pharmasoft Publishing.

Csípődysplasia

A csecsemőkori csípődysplasia kezelésének legideálisabb módja a hordozás. Biztosítja a hagyományosan előírt anatómiailag megfelelő terpesztartást, de mindeközben a mozgás még stimulálja is a csípőízületet, elősegítve annak gyorsabb érését.

 Csípődysplasia: Bölcs segítség a baba csípőjének Dr. med. Ewald Fettweis ortopédorvos. Trias, Stuttgart, 2004

Bölcsőhalál (SIDS)

A hordozás elősegíti a baba idegrendszerének fejlődését, így csökkenti a bölcsőhalál kockázatát, melyet a légzéskontroll és az éretlen idegrendszer diszfunkciójának tartanak.

A hordozás egyensúlyozó szerv stimuláló hatása segíti a babákat jobban lélegezni.

A Kenguru módszernél a felnőtt szabályozóként működik a baba fiziológiás folyamataiban, ideértve hogy emlékezteti a lélegzésre.

SIDS: Kézikönyv szülőknek a hirtelen bölcsőhalál szindróma megértéséhez és elkerüléséhez. Dr. William Sears. Boston. Little, Brown, and Company.

 

A számos magasabb pszichológiai kockázati tényező ellenére kevesebb a bölcsőhalál az ázsiai babák körében,  feltehetően a hordozás és együtt-alvás elterjedt gyakorlatának köszönhetően.

Kapcsolatok a csecsemőgondozási gyakorlat és az ázsiai csecsemők pszichológiai fejlődése között. Petersen, S. A., & Wailoo, M. P. (1994) Korai emberi fejlődés,38, 181-186.

Pozicionális plagiokefália

A hordozás csökkenti a pozicionális plagiokefália („lapos fej szindróma”) kockázatát, mivel a babahordozási pozíciók egyikében sincs a baba hosszasan elfektetve közlekedés vagy alvás közben.

Autós ülések, babahordozók és pihenőszékek: Szerepük a plagiokefáliás deformitásban. Littlefield, Timothy R. Journal of Prosthetics & Orthotics 15, no. 3 (2003): 102-106.

A csecsemők pozicionális koponya deformitásának megelőzése és kezelése. John Persing, MD, és tsai. Gyermekgyógyászat 112, no. 1 (July 2003): 199-202..

Depressziós anyák

Hordozáskor a csecsemővel való fizikai kapcsolat növeli az Anya oxitocin szintjét, amely csökkenti a pospartum depresszió és az Anya pszichoszomatikus megbetegedésének előfordulását.

A szorongás szabályozása a postpartum időszakban, Lonstein, Joseph S., Frontiers.  Neuroendokrinológia, Volume 28, Issues 2-3, August-September 2007,

 

A hordozás segíti a depressziós Anyákat. A nem érintett babáknak több hang- és és szemkontaktusra van szükségük, csak hogy megbizonyosodjanak róla ott van az Anyjuk. Hordozáskor a kapcsolat eleve adott, a depressziós Anyára nem hárul a kapcsolatfelvétel „terhe”.

 A depressziós anyák érintése növeli a babák pozitív hatását és figyelmét az arcnéző interakciókban Pelaez-Nogueras M, Field TM, Hossain Z, Pickens J. (1996). Gyermek fejlődés, 67, 1780-92.


Összeállította:

Madarász Tünde, képesített babahordozási tanácsadó

Tel: (52) 393 320

E-mai: tunde.madarasz@yahoo.com
Comments